10 yıl sonra 60 bin kişi bu soruna aday

10 yıl sonra 60 bin kişi bu soruna aday

Ülkemizde yaklaşık 23 bin hasta böbrek nakli bekliyor. Ve böbrek nakli kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için günümüzde en iyi tedavi yöntemi. Uzmanlar 10 sene sonra 60 bin kişinin böbrek nakline aday olacağını öngörüyor.

Organ bağışı, organ bağışında bulunabilmenin şartları, çapraz nakil, nakil sürecinin öncesi ve sonrası ile laparoskopik donörnefrektomisi konularında bilgiler veren Doç. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu, her yıl 10 bin yeni hastanın diyalize başladığını belirterek, '10 yıl sonra 60 bin hasta böbrek nakline aday olacaktır. Şu an ise yaklaşık 23 bin hasta böbrek nakli bekleme listesinde kayıtlıdır' dedi.
 
Organ bağışı konusunda Türkiye'nin birçok ülkeye göre çok gerilerde olduğunu kaydeden Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, organ bağışının artmasının birçok hastanın yüzünü güldüreceğini vurguladı. Organ bağışının az olduğu ülkelerde canlı verici nakillerin önem kazandığını ifade eden Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, canlı verici nakillerle ilgili şunları söyledi:
 
''Böbrek vericisi olan kişinin ameliyat konforu ve ameliyat sonrası minimal ağrı ve zarar görmesi önemlidir. Buralarda kapalı böbrek ameliyatı hastalara bunu sağlamakta ve hastalar bir gün sonra mobilize olarak günlük yaşamlarına dönebilmektedir.'
 
ÇAPRAZ NAKİL
 
Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, canlı verici kaynağını artıracak bir diğer yöntemin ise çapraz verici nakiller olduğunu belirterek, 'Burada da bir vericisi olmasına rağmen doku uyumu olmayan kişiler, başka bir çift ile çapraz olarak eşleştirilerek birbirine böbrek verebilmektedir. Normalde vericisi olmasına rağmen, böbrek nakli olamayanlara bu sayede şans doğmuş olmaktadır. Bu da nakil olabilen ve diyalizden kurtulan hasta sayısını arttırmaktadır' bilgisini paylaştı.
 
Böbrek naklinin, kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için günümüzde en iyi tedavi yöntemi olduğunu anımsatan Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, ''Ancak bu şansa sahip olmayan insanlar için en iyi tedavi yöntemi diyalizdir' diyerek sözlerini tamamladı.
 
Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu sunumunun ardından, katılımcıların sorularını yanıtladı.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.