10 yaşındaki çocuktan camide su israfını önleyecek proje

10 yaşındaki çocuktan camide su israfını önleyecek proje

Henüz 10 yaşında öğrendiği hadis ve ayetlerden yola çıkarak bir proje geliştirdi.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- 10 yaşındaki Arap öğrenci Faiz Muhammed, camilerde su israfı konusunda farkındalık geliştirmek için bir proje geliştirdi.

Günümüz camilerinin abdest bölümlerinde bazen açık bırakılan veya bozulan musluklar nedeniyle su israfı söz konusu. Keza abdest alırken boşa akıtılan veya fazla kullanılan sular da israfa neden oluyor.

İslam, çevreyi, bu dünyaya Allah tarafından verilen su, yiyecek ya da herhangi bir şeyi israf etmeme, muhafaza etmelerini emreder. Hadis ve ayetleri okuyan 10 yaşındaki Muhammed de bu gerçeğin farkında olarak büyüklere örnek olacak bir proje yaptı.

Dubai'de yaşayan Muhammed, ebeveynleri ile gittiği bir teravih namazı sırasında su israfını fark etmek için musluğun altına bir kova bıraktı. Ardından bu şekilde abdest aldı. İkinci sefer ise bu kez musluk yerine bardaktan su kullandı ve aradaki farka baktı.

Muhammed'in deneyinde ilk seferde 7.3 litre su kovaya akarken, ikincisinde sadece 1.2 litre kullandı. Muhammed, bu hesabın günde beş kez, haftada 35 kez ve ayda 150 kez yapıldığında israfın boyutunun gözler önüne serileceğini söylüyor. Konu ile ilgili konuşan Muhammed; "Musluk açıkken israf olan su; günde 36,5 litre, haftada 252 litre ve ayda 1.080 litre. Fakat bardaktan su kullandığımızda günde 6 litre, haftada 42 litre ve ayda 180 litre ediyor. Aradaki fark gayet belirgin" dedi.

Eylemi gerçekleştirmeye ve israfı durdurmaya karar veren Muhammed, bu faaliyeti akrabalarına ve arkadaşlarına da gösterdi. Daha sonra, camilere gelen cemaati bilinçlendirmeye karar verdi. Bu amaçla bir bildiri hazırlayan Muhammed, yaptığı deneyi ve kullandığı yöntem ile ayda 900 litreden fazla suyun israf olmayacağını camidekilere anlatmaya başladı. Bu amaçla artık ailesi ile birlikte Dubai'de gezebilecekleri kadar çok cami gezmeye başladılar.

Muhammed ayrıca, su israfı hakkında bilgi veren renkli bir poster yaptı. Ayrıca, teravihten sonra çocuklarla konuşarak evlerine gitmelerini ve ebeveynlerini ve aile üyelerini suyu israf etmemelerini söylüyor.

Khaleej Times'ın haberine göre Muhammed'in projesi yetkililerin de dikkatini çekti. Muhammed pek çok Dubaili yetkiliden övgü alırken, Dubaililer onun bu projesinin dünya Müslümanlarına da öğretilmesi gerektiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.