10 önemli hayat dersi

10 önemli hayat dersi

Hayatımız öğrenmekle geçer. Ne kadar uzun yaşarsanız o kadar çok öğrenirsiniz. Ne kadar erken öğrenirseniz o kadar rahat edersiniz.

Evet hayat derslerle dolu. Bunlar bedeli ödenmiş ve tecrübe olmuş bilgiler.

Şimdi size aktaracaklarım, yeni bedel ödemenize gerek kalmadan sahip olacağınız on önemli bilgi:

1. Bilgi edinin eşya değil. Eşya sizi yavaşlatır, bilgi sizi özgürleştirir. Arabalara, pahalı telefonlara ve diğer elektronik eşyalara bir ton para harcardım. Şimdi parayı kitaplara, online eğitimlere harcıyorum. Bunlar benim bilgimi çoğaltıyor. Gelecekte daha çok para kazanmama bile yardımcı olabilirler.

2. En iyi yatırım ‘kendinize’ yaptığınızdır. Tesla'nın, Bitcoin'in büyük yatırımlar olduğunu bilirsiniz. Ama siz bunlardan çok daha büyük bir yatırımsınız. Kendinize yatırım yapmanın birçok yolu var. Güzel, faydalı bir hobi edinin, kitap okuyun, yeni şeyler öğrenin, yeteri kadar uyuyun, kendi hayatınız hakkında düşünün, her gün bir kenara çekilip hayatınızın muhasebesini yapın.

Kendinize yatırım yaptığınızda insan olarak “kişiliğinizi, kalitenizi” yükseltirsiniz. Bu sizin özgüveninizi, refahınızı, kazanma potansiyelinizi ve genel mutluluğunuzu artırır. Kendinize ayırdığınız zaman ve gelişmenize harcadığınız paradan daha iyi bir yatırım yapamazsınız.

3. "Bir gündeki zaman yetmiyor" cümlesi bir şehir efsanesidir. Her şey önceliklere bağlıdır. Değerli şeylere öncelik verin. Mesela, ekran başında geçirdiğiniz vakte bir bakın. Kendime “bunun için zamanım yok” dediğimde, bunu düşünürüm “bu şu anda birinci önceliğim değil.”

4. Kendi tercihlerinizi yapın. Ben bir sürü işle uğraşıyorum. Sabahtan akşama kadar çalışmak, yazı yazmak, işyeri işletmek, kişisel hedefler ve ilişkiler... Ama bütün bunların temelde ortak bir özelliği var. Hepsi kendi seçtiğim, yapmak istediğim şeyler. Bu prensibi yaşamaktan dolayı çok mutluyum. Hayat başka birisinin kendisine ait planlarıyla uğraşmak için fazla kısa. Yaptığım şeylerden her zaman çok mutlu olmasam da en azından bunlar benim tercihim. Yanlış veya doğrularımdan tecrübe edinme imkanım var. Başkasını suçlama çıkmazına girmiyorum. Ne zaman istersem bunları durdurma ve başka bir şeye başlama gücüne sahibim.

5. Telefonunuz dikkat dağınıklığından başka bir şey değil. Telefon size bir kol mesafesinde ışıltılı bir nesne. Fakat sizi yapmaya çalıştığınız veya yapmak zorunda olduğunuz birçok işten alıkoyar. Bugünlerde kendime “ne yapıyorsun!” diye sormaya başladım, “bu şey bu kadar vaktini vermeye layık değil.” Böylece telefonu bırakıp işime geri dönüyorum.

6. Mükemmel zaman asla bekleyerek gelmez. Yapmanız gereken işi yapmamak için her zaman harika ve tamamen gerçekçi bir bahane bulabilirsiniz. İşte problem bu. Yapılacak iş neyse, onu öncelik olarak öne alıp sadece yapmalısınız. Bir bakmışsınız ki, mükemmel zamanın içindesiniz.

7. Hayatta karşılaşacağınız sürprizler olur. Bu yüzden her zaman iyi niyetli ve olumlu olun. Her şeyi planlamaya çalışsanız da hayatı tekdüzelikten kurtaran, canlandıran, gözalıcı yapan beklenmedik olaylardır. Hayatı fırsat olarak görün.

8. Kendinizi tanıyın, sevin, sahip olduğunuz değerli şeyleri bilin. İnsan olmanın mutluluğunu fark edip, hissetmeye çalışın. Elinizdeki hiçbir imkanı, hiçbir şeyi küçümsemeyin. Şu an sahip olduklarınızın değerini bilerek gayret ettiğinizde daha ilerisine ulaşma imkanınız olur.

9. Rutin haline getirdiklerinizi gerekirse bozun. Bu normal ve kabul edilebilir bir durumdur. Rutinleriniz işe yaradığı sürece onları kullanın. İşe yaramaz hale geldiklerinde veya onlarla mutlu olmadığınızda, yeni bir rutin edinin. Hayat değişir, tazelenir, siz de tazelenin.

10. Okuyun. Kendinizi okuyun; ağaçları, çiçekleri, canlıları okuyun; yeryüzünü, gökyüzünü okuyun. Bu muhteşem ve harika manzaralardan, eserlerden zevk alın. En güzel zamanlar güzel bir şeylere kendinizi kaptırdığınız zamanlardır.

Melike Kabay-Zafer Dergisi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.