10 numara yağ, balık neslini yok ediyor

10 numara yağ, balık neslini yok ediyor

10 numara yağın balığın her aşamasında ciddi olumsuz sonuçlara neden olduğu ortaya çıktı.

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, yaptıkları bilimsel çalışmada, çok ölümlü trafik kazalarına neden olan 10 numara yağın balığın her aşamasında ciddi olumsuz sonuçlara neden olduğunu, balık neslini de tehdit ettiğini belirlediklerini söyledi.
 
10 NUMARA YAĞ ÇOK TEHLİKELİ BİR MADDE
 
Atamanalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde ortaya çıkan trafik kazalarıyla gündeme gelen 10 numaralı motor yağını, çevreyle uğraşan bilim adamları olarak başka yönden önemsediklerini ve bu konuda bilimsel çalışma yaptıklarını söyledi.
10 numara yağların çevresel yükünün son derece fazla olduğunun altını çizen Atamanalp, söz konusu motor yağının zararlarını bilimsel olarak kanıtlamak için fen fakültesi biyoloji bölümünden öğretim üyeleri ile ortak bir çalışma yaptıklarını ifade etti.
Zebra balığı deneğini, motor yağının farklı konsantrasyonlarına maruz bıraktıklarını belirten Atamanalp, "Elde ettiğimiz bulgular içerisinde motor yağının yüzde 20'lik konsantrasyonuna maruz kalan zebra balıklarında doku ve hücre deformasyonları ortaya çıktı. Yüzde 40'lık konsantrasyonlarda bu değerler iyice arttı. Motor yağı konsantrasyonunu yüzde 80'e çıkardığımızda ise balıkların embriyo ve larvalarında ölümler görüldü" diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.