10 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor

10 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor

Marmara depreminin 18. yılında kentsel dönüşümün önemi de artıyor. Riskli bina stokunun azalması yönünde çalışmalar tam gaz devam ederken, inşaat sektörü temsilcileri, dönüşümde yeni yapılanmaya gidilmesini istiyor.

 

Büyük can ve mal kaybına neden olan 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminin ardından riskli bina stokunun azalması yönünde çalışmalar sürerken, gelinen süreçte inşaat sektörü temsilcileri, kentsel dönüşümde yeni yapılanmaya gidilmesini istiyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, "Tüm düzenleme ve yapılanmalara rağmen hâlâ depreme tam anlamıyla hazırlıklı olmadığımızı söyleyebiliriz" diye konuştu.

DEPREM ODAKLI OLMALI

Yetgin, "Hükümet, ilk etapta yurt dışından ve İller Bankası'ndan bulduğu kaynakla sektöre 5 yılda 75 milyar liralık bir kaynak ayırmayı planlıyor" diye konuştu. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan ise günümüzde inşaatların en az 100 yıl için yapılması, kent mimarisinin de bu yaklaşımla şekillenmesi ve sık sık değişikliğe gidilmemesi gerekliliğini vurguladı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, deprem odaklı kentsel dönüşümün vazgeçilmez bir zorunluluk olduğunu vurguladı. 

SEFERBERLİK ŞART

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da, "Riskli binaların tespit edilip deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde inşa edilmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmaların çok daha hızlı yürütülmesi lazım. Vatandaşların da bu konuda bilinçlendirilmesi önemli. Ev alırken, binalarının deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediğini sorgulanması büyük önem taşıyor" diye konuştu. Özyurt açıklamasında ayrıca, kentsel dönüşümde bir seferberlik olması gerektiğinin de altını çizdi.  

Bir dairenin maliyeti 150 bin lirayı buluyor

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da,  "Deprem riskini ve çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak için hazırlanan yönetmelik ve yasalar, maalesef istenildiği şekilde ve ölçüde kullanılamıyor. Maalesef Türkiye’deki yaklaşık 20 milyon konut stokunun en az yarısının yeniden inşa edilmesi gerekiyor" dedi. 

Fatura 1.5 trilyonu aşabilir  

Nazmi Durbakayım, şöyle devam etti: "Kaba bir hesaplamayla ortalama bir dairenin yenilenme maliyetinin 150 bin lira olduğu düşünülürse, 10 milyon dairede 1.5 trilyon lirayı aşacağını söyleyebiliriz. Kentsel dönüşüm yasasıyla maliyeti kendi içinde karşılanıyor." 

İstihdama da katkı sağlıyor

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da, deprem sonrasında inşa edilen binaların eskiye göre çok daha dayanıklı ve güvenilir olduğunu belirterek, kentsel dönüşümün yaşamsal öneminin dışında ülkeye olan en büyük katkılarından birinin de istihdam tarafında yaşandığını kaydetti. 

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.