10 bin ev sahibi tıpış tıpış Maliye'ye

10 bin ev sahibi tıpış tıpış Maliye'ye

Maliye, 2009-2012 arası 10 ve üzeri gayrimenkul satışı gerçekleştiren 10 bine yakın kişi tespit etti. Bu satışlardaki 1 milyar lira vergi tahsil edilecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sürekli konut satışı yapıp da vergilerini düzgün ödemeyenleri yakın markaja aldıklarını  belirterek, “Hiçbir sektörde kayıtdışılığa tahammülümüz yok. Yapılan çalışmalar sonucunda konut satışlarında 1 milyar lira civarında vergi kaybı tespit ettik, gereken yapılacak” dedi. Maliye Bakanlığı, yaptığı çalışmayla 2009 - 2012 yılları arasında tapu idarelerinde 10 ve üzeri gayrimenkul satışı gerçekleştiren 10 bine yakın potansiyel mükellefi tespit etti.
 
Bakanlık, konut kredisi ile yapılan satışlar için, söz konusu mükellefler hakkında Kredi Kayıt Bürosu AŞ'den kredi bilgilerini talep etti ve gelen verileri Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın Risk Analiz Merkezi'nde analiz etti.
 
Şimşek: Gereken yapılır
 
Bakanlık, peşin satışlardaki durumu ortaya koymak için tapu harç matrahlarına da dikkate aldı ve söz konusu alandaki kayıtdışılığı belirledi.
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geniş kapsamlı bir çalışmaya başladıklarını dile getirerek, “Yapılan çalışmalar sonucunda konut satışlarında 1 milyar lira civarında vergi kaybı tespit ettik, gereken yapılacak. Burada ciddi bir rakamdan bahsediyoruz. Devletin, milletin hakkını korumak için böyle bir kayba asla izin veremeyiz” dedi.
 
Şimşek, söz konusu çalışma kapsamında 15 milyar lira civarındaki konut satışının kayıtdışı yapıldığını ifade etti. Bu kapsamda, gelir veya kurumlar vergisi açısından 800 milyon lira, tapu harcı açısından da 200 milyon lira civarında devletin kayba uğratıldığı bilgisini veren Şimşek, “Söz konusu potansiyel mükelleflerin incelemeye sevk işlemleri tamamlanıyor. Sonra da gerekli raporlar düzenlenecek ve bu vergilerin tahsili yoluna gidilecek” dedi.
 
Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.