1. Siyer Çalıştayı Çanakkale'de yapıldı!

1. Siyer Çalıştayı Çanakkale'de yapıldı!

1. Siyer Çalıştayı Siyer Vakfının organizasyonu ile Muhammed Emin Yıldırım ve Prof. Dr. Adnan Demircan’ın rehberliğinde, Doç. Dr. Şaban Öz’ün de katkılarıyla 8-10 Haziran tarihlerinde Çanakkale’de gerçekleştirildi.

Röportaj: Abdullah Yargı
RİSALE HABER

Siyer Vakfı ve Türkiye'nin değerli akademisyenlerinin düzenlediği 1. Siyer Çalıştayı Çanakkale'de gerçekleştirildi. Risale Haber olarak çalıştayın bilimsel programını hazırlayan akademisyenlerden Prof. Dr. Adnan Demircan ile çalıştay hakkında konuştuk.

adnan-demircan.JPG

-Hocam bu çalıştay nasıl geçti, neyi amaçladı, önemi nedir?

1. Siyer Çalıştayı başarılı bir çalışma oldu, İslam tarihi alanında uzman olan hocaların da iştirak ettiği bir çalıştay. İslam tarihinin özellikle Siyer'in çok ciddi problemleri var. Bunun işin uzmanları tarafından ele alınması gerekli. Bu sebeple düşünülen çalıştay oldu. Bu şekilde beş (5) çalıştay yapılacak ve takriben 2,5 sene sürecek bir süreç. Bu sürecin başlangıcı olarak düşünüldü.

-Bundan sonraki çalıştay nerede?

Bundan sonraki çalıştayın nerede yapılacağı tam olarak belli değil ama 2016 yılında Ocak ya da Şubat ayının başında yapılması planlanıyor. Yaklaşık 6 ayda bir çalıştay yapacağız. Yerleri belirlenmeye çalışılıyor. İnşaallah onu belirledikten sonra devam edeceğiz.

-Çalıştayı kim düzenliyor?

Siyer Vafkı düzenliyor. Bilimsel ayağını ben (Prof. Dr. Adnan Demircan) ve Doç. Dr. Şaban Öz ile birlikte hazırladık. Diğer süreci de Siyer Vakfı hazırladı. Tabi başka iştirakçilerimiz de var. Türkiyenin değişik üniversitelerinden katılan İslam tarihçileri, 20 kadar iştirakçi akademisyen var. Farklı üniversitelerden hocalar var. Özellikle Siyer alanında çalışan hocalar tercih edildi.

-Bu çalıştay nerede yapıldı?

Çalıştay, Çanakkale ili Lapseki ilçesinde bir tatil köyünde yapıldı. Yoğun bir çalışma olduğu için Çanakkale Üniversitesi'ne önceden haber verilip orada da yapılabilirdi ama format itibariyle izleyicilere açık olarak düşünülmediği için ve bilimsel bir tartışma olduğu için böyle kararlaştırıldı. Bu çalışmanın kayıtları da alındı, size de gönderildiğini zannediyorum.

-Peki çalıştay müzakereleri kitaplaştırılacak mı?

İnşaallah kitap olarak ta yayınlanacak. Sonuç bildirgesi yayımlandı. O sonuç bildirgesi çerçevesinde bazı çalışmalar da yapılacak. Özellikle çocuklara ve gençlere yönelik çalışmalarda eksiklikler olduğu için iştirakçilerle birlikte bazı çalışmalar yapılacak. 

-Peki kamuyonu açık bir sempozyum düşünülüyor mu?

Bu programın çerçevesinde halka açık bir sempozyum düzenleme düşüncesi yok. Fakat bunun dışında başka bir çalışma var. İnşaallah yine Siyer Vakfı'yla birlikte yapacağımız çalışmalar var. Bunlardan birisi Ebu Eyyüb el-Ensari ve İslam Fetihleri ilgili bu yıl sonunda bir sempozyum yapılacak. Fakat şu an yaptığımız çalıştay konusuyla alakalı bir sempozyum düşünmedik. Biz beş çalıştay yapacağız ve beş ayrı konusu var. Birinci çalıştayda, ortaöğretimde siyer öğretimi; İkinci çalıştayda, lisans ve yüksek lisansda siyer öğretimi; üçüncü çalıştay, siyer alanında yapılan lisansüstü tezler ve çalıştayların birisinde de Diyanet teşkilatında yaygın ve örgün din öğretiminde siyer öğretimi gibi konu başlıklarını içeren çalıştaylar yapacağız. Tabi hepsinde alanında uzman akademisyenler olacak. 

-Peki Risale Haber olarak teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

1. SİYER ÇALIŞTAYI VE SONUÇ BİLDİRGESİ

Ülkemizin saygın üniversitelerinden alanında uzman akademisyenlerin katılımı ile 3 ayrı oturum şeklinde yapılan çalıştayın konusu: ‘’Türkiye’de Siyer Öğretimi Sorunları ve Çözümleri’’ idi.

‘’Ortaokul ve Orta Öğretim Kurumlarında Siyer Öğretim Problemleri ve Çözüm Önerileri ‘’ ekseninde Prof. Dr. Levent Öztürk ve Yard. Doç. Dr. Mahmut Kelpetin’in sunduğu tebliğler, diğer hocalarımızın değerlendirmeleriyle çok önemli tespitlerin ortaya çıkmasına vesile oldu. Çalıştayda alınan kararların bir sonuç bildirgesi halinde kamuoyu ile paylaşılmasına ve ortaya konan tespitlerin dosya haline getirilerek ilgili makamlara gönderilmesine karar verildi.

Çalıştayın oturum videolarına www.siyertv.com sitesinden ulaşabilirsiniz. Yakın bir zamanda Siyer Yayınları, çalıştayın tebliğ ve müzakerelerini  bir kitap olarak takdim edecek. 
 
I. SİYER ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ

Siyer Vakfı’nın 8-9 Haziran 2015 tarihlerinde Çanakkale’de tertip ettiği “Ortaokul ve Orta Öğretim Kurumlarında Siyer Öğretiminin Problemleri ve Çözüm Önerileri” alt başlığıyla düzenlenen I. Siyer Çalıştayı’nda sunulan tebliğ ve değerlendirmeler neticesinde alınan kararların ilgili kurumlarla paylaşılması ve kamuoyuna duyurulması uygun görülmüştür: 

1. Din eğitim ve öğretimi, temel eğitimin ihmali mümkün olmayan merkezi bir alanını teşkil etmektedir. Siyer dersi de bunun önemli bir ayağını oluşturmaktadır.

2. 2 yıllık zorunlu temel eğitimin Ortaokul ve Ortaöğretim kurumlarında okutulan “Hz. Muhammed’in Hayatı” ve “Siyer” derslerinin müfredatları sorunludur ve bir an önce alanın uzmanları tarafından yeniden hazırlanmalıdır.

3. “Hz. Muhammed’in Hayatı” adıyla okutulan dersin isminin “Siyer” olarak değiştirilmesi uygun görülmektedir.

4.   Yürürlükteki müfredata göre hazırlanan ders kitapları bilgi, görsellik, kaynak, dil ve yöntem açısından ihtiyacı karşılamadığı gibi son derece sorunlu kısımlarının da olduğu tespit edilmiştir. Yenilenecek müfredata göre kitapların yeniden yazılması gerekmektedir.

5. Siyer dersinin içerik, işleniş ve öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor kazanımlarına yönelik siyer yardımcı kitapları, Ansiklopedik Siyer Terimleri Sözlüğü, Siyer Atlası ve Siyer İnternet Portalı’nın hazırlanması tavsiye edilir.

6. Hazırlanacak yeni kitapların içeriği kadar, öğrencinin psikolojisine, yaş seviyesi ve öğrenim gördüğü eğitim kurumuna (normal ortaokul, imam hatip vs.) uygun olmasına dikkat edilmeli, bunun için de profesyonel destek (psikolog, çocuk edebiyatçısı, pedagog vb.) alınmalıdır.

7. Hazırlanılması düşünülen yeni siyer kitapları, sadece içerik olarak değil, fiziki çerçeve itibariyle de (resim, harita, fotoğraf, tasviri çizimler, kapak vb.) konuya uygunluğuna ve doyurucu nitelikte olmasına azami özen gösterilmelidir.

8. Siyer öğretimi, sadece müfredat ve kitap hazırlamaktan ibaret bir olgu olarak öğretmen ve öğrenci ilişkisi ile sınırlı bir alan değildir. Aynı zamanda dersin öğretmeni ve veli eğitimini de kapsaması gerekmektedir.

9. Hazırlanacak siyer kitaplarında Hz. Peygamber’in sadece tarihi bir şahsiyet olmadığı, aynı zamanda örnek şahsiyet (üsve-i hasene) olduğu öncelenmelidir.

10. Örgün eğitim kurumlarında siyer proje sınıflarının hazırlanması, eğitim sürecinin interdisipliner hale getirilmesi tavsiye edilir.
 
Saygıyla duyurulur.

KATILIMCILAR

Prof. Dr. Âdem Apak (Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Adnan Demircan (İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Ahmet Önkal (Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Hanefi Palabıyık (Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Kasım Şulul (Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Levent Öztürk (Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Mehmet Ali Kapar (Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Mehmet Şeker (Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Mustafa Fayda (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Rıza Savaş (Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Prof. Dr. Ünal Kılıç  (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Doç. Dr. Kenan Ayar (Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Doç. Dr. Metin Yılmaz (Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Doç. Dr. Nuh Arslantaş (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Doç. Dr. Şaban Öz (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kelpetin (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Yrd. Doç. Dr. Tahsin Koçyiğit (Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi)
Mahmut Karakış (Marmara Üniversitesi Hadis Doktora / Siyer Vakfı)
Muhammed Ali Alioğlu (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni /Siyer Yayınları Editörü)
Muhammed Emin Yıldırım (Araştırmacı-Yazar/Siyer Vakfı Kurucusu)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.