1 litre atık yağ, 5 milyon litre suyu kirletiyor

1 litre atık yağ, 5 milyon litre suyu kirletiyor

1 litre atık yağın, 1 milyon litre içme suyunu kullanılamaz, 5 milyon litre suyu ise içilemez duruma getirdiği belirtildi.

Doğadaki atıklardan kağıtlar 2 ila 4, muz kabuğu 2 ila 5 haftada, boyalı odun 13, teneke kutu 100, plastik bardak 250 ve cam şişe ise 4 bin yılda çürüyerek yol oluyor. Geri dönüşüme kazandırılan bir ton kağıt atıkla 17 çam ağacı kesilmekten kurtarılıyor, 2 kilogram alüminyum ile 14 kilovat saat elektrik tasarrufu sağlanıyor.
 
Balıkesir'in Altıeylül ilçesi Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek nesillere daha temiz bir çevre ve Balıkesir bırakmak istediklerini söyledi.
 
Bu çerçevede bazı firmaların da desteğiyle "Ambalaj Atıkları Toplama Projesi"ni hayata geçirdiklerini ifade eden Kafaoğlu, vatandaşlara ambalaj atıklarının çöp olmadığını anlatmayı ve geri dönüşümünü sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.
 
Atıklarla ilgili edindikleri bilgilere göre, doğanın insan eliyle ciddi anlamda kirletildiğini vurgulayan Kafaoğlu, şöyle devam etti:
 
"Atıkların çevrede çürüme sürelerine bakıldığında, bize her konuda cömert olan doğaya ve aslında kendimize ne kadar kötülük yaptığımız daha net ortaya çıkıyor. Doğaya atılan kağıtlar 2-4 hafta, muz kabuğu 2-5 haftada, pamuklu tişört 1,5 ay, yün çorap 1 yıl, kağıt tabak 5 yıl, plastik poşet ise 10-20 yılda çürüyor. Bunlar diğerlerine göre kısa sürede yok olanlar. Boyalı odun 13, lastik ayakkabı tabanı 50-80, teneke ve alüminyum kutu 100, plastik bardak 250, pil 300, plastik şişe bin ve cam şişe ise 4 bin yılda çürüyerek yok oluyor. Genç yaşta doğaya lastik ayakkabı tabanı atan bir kişinin, bunun doğada çürümesini görmeye ömrü yetmiyor."
 
 "1 litre atık yağ, 5 milyon litre suyu içilemez duruma getiriyor"
 
Kafaoğlu, 1 litre atık yağın, 1 milyon litre içme suyunu kullanılamaz, 5 milyon litre suyu ise içilemez duruma getirdiği bilgisini vererek, bu nedenlerle çevre bilincini belediye olarak hassasiyetle takip ettiklerini anlattı.
 
Geri dönüşüme 1 ton kağıt atığın kazandırılmasıyla 17 çam ağacının kesilmekten kurtarılacağını dile getiren Kafaoğlu, "2 kilogram alüminyum ile 14 kilovat saat elektrik tasarrufu sağlanıyor. 1 küçük kalem pili geri dönüşüme kazandırmakla 4 metrekare toprağı kirletmemiş oluyoruz" dedi.
 
 Öğrenciler "atık toplama gönüllüsü" oldu
 
Zekai Kafaoğlu, "Ambalaj Atıkları Toplama Projesi"ni, düzenledikleri bir etkinlikle başlattıklarını belirtti.
 
Gönüllü lise ve üniversite öğrencileriyle 13 mahallede evleri tek tek gezerek atıkların doğaya verdiği zararı ve geri dönüşümün önemini vatandaşlara anlattıklarını söyleyen Kafaoğlu, "Etkinliğimize, milli rallici Burcu Çetinkaya da katılarak, kadınları konunun önemine ilişkin bilgilendirdi" diye konuştu.
 
Belirlenen mahallelere her gün gidecek ekiplerin ambalaj atıklarını toplayacağını, bu konuda kadınlara büyük görev düştüğünü bildiren Kafaoğlu, telefonla belediyeye ulaşılması durumunda da gidip atıkları alacaklarını sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.