1.1 milyon taşeron işçisinin maliyeti belli oldu

1.1 milyon taşeron işçisinin maliyeti belli oldu

1 milyon 100 bin taşeron işçiye getirilen kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin ile devlet 3 yılda 5,2 milyar lira ekstra para ödeyecek.

TBMM'de gö­rüş­me­le­ri de­vam eden tor­ba ta­sa­rı­ya ko­nu­lan ta­şe­ron iş­çi­le­re kı­dem ve yıl­lık üc­ret­li izin ga­ran­ti­si­nin dev­le­te ge­ti­re­ce­ği ma­li­yet net­leş­me­ye baş­la­dı.
 
En az 3 yıl­lık ola­cak
 
Dü­zen­le­me­ye gö­re ka­mu­da ta­şe­ron iş­çi ça­lış­tır­ma­yı ön­gö­ren söz­leş­me­ler 1 yıl ye­ri­ne ar­tık 3 yıl­lık sü­rey­le ya­pı­la­cak. Sü­re­nin uza­ma­sı sa­ye­sin­de ta­şe­ron iş­çi­ler söz­leş­me bi­ti­min­de 3 yıl­lık kı­dem hak­kı­na ka­vu­şa­cak. Ay­rı­ca bu iş­çi­ler her bir yıl için 14 gün yıl­lık üc­ret­li izin kul­la­na­cak. Üc­ret­li iz­nin pa­ra­sı, dev­let ta­ra­fın­dan ta­şe­ron şir­ket­le­re ya nak­den öde­ne­cek ya da iha­le be­de­li­ne yan­sı­tı­la­cak.
 
As­ga­ri üc­ret ka­dar
 
Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da ha­len yak­la­şık 500 bin, be­le­di­ye­ler­de de 600 bin ol­mak üze­re dev­let­te top­lam 1,1 mil­yon ta­şe­ron iş­çi ça­lı­şı­yor. Bu iş­çi­ler her bir yıl­lık ça­lış­ma­la­rı kar­şı­lı­ğın­da brüt as­ga­ri üc­ret tu­ta­rın­da kı­dem taz­mi­na­tı hak ede­cek. Bu­gün iti­ba­riy­le brüt as­ga­ri üc­ret 1071 li­ra. 3 yı­lın so­nun­da söz­leş­me bit­ti­ğin­de her bir iş­çi 3 bin 213 li­ra kı­dem taz­mi­na­tı ala­cak. Dev­let­te ça­lı­şan 1,1 mil­yon ta­şe­ron iş­çi için 3 yı­lın so­nun­da büt­çe­den ya­pı­la­cak top­lam öde­me ise 3 mil­yar 534 mil­yon li­ra­ya ula­şa­cak. Dev­let bu tu­ta­rı şir­ke­te de­ğil doğ­ru­dan iş­çi­le­re öde­ye­cek.
 
Özel sektörde yok
 
Kamuda çalışan taşeron işçilere torba yasayla sağlanacak olan 3 yıllık sözleşme zorunluluğu özel sektöre getirilmiyor. Dolayısıyla özel sektörde yaşanan kısa süreli sözleşmeler ve yıl içinde girdi-çıktı yöntemleriyle çalışanların kıdem hakkı gaspı pratikte devam edecek. Ücretli izin hakkının da yine benzer yöntemlerle uygulanamayacağı ifade ediliyor.
 
Ücretli izin parası 550 milyon lira
 
Kı­dem taz­mi­na­tı­nın ya­nı sı­ra ta­şe­ron iş­çi­ler yıl­da 14 gün iz­ne çı­ka­rı­la­cak.  Bu iş­çi­le­rin izin­de ge­çir­dik­le­ri sü­re­de ta­şe­ron şir­ke­tin ay­nı hiz­me­ti baş­ka iş­çi­ler­le ye­ri­ne ge­tir­me­si ge­re­ke­cek. Bu da şir­ket­ler için ila­ve ma­li­yet an­la­mı­na ge­li­yor.14 gün­lük yıl­lık üc­ret­li iz­nin iş­çi ba­şı­na pa­ra­sal kar­şı­lı­ğı yak­la­şık 500 li­ra­ya kar­şı­lık ge­li­yor. Şir­ke­te öde­ne­cek İş­çi her yıl iz­ni­ni ya­pa­cak an­cak bu iz­nin pa­ra­sı dev­let ta­ra­fın­dan şir­ket­le­re öde­ne­cek.  Bu yol­la büt­çe­ye bi­ne­cek yıl­lık ek yük yak­la­şık 550 mil­yon li­ra­yı bu­la­cak. Bu­nun 3 yıl­lık ma­li­ye­ti de 1,7 mil­yar li­rayı buluyor.
 
Bugün 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.