1.1 milyar insan karanlıkta

1.1 milyar insan karanlıkta

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, enerjinin insanlığın bir sorunu olduğuna dikkat çekerek, dünyada hâlâ elektriğe erişimi olmayan yerler olduğunun altını çizdi.

Alaboyun, “Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre dünyada 1.1 milyar insanın elektriğe erişimi yok, 2.6 milyar insan ise temiz yemek yapma imkânı bulamıyor” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre dünyada 1.1 milyar insanın elektriğe erişimi olmadığını, 2.6 milyar insanın ise temiz yemek yapma imkanına sahip olmadığını söyleyerek, “Bu insanların yüzde 85’i ya Sahraaltı Afrika Bölgesi’nde ya da gelişmekte olan Asya’da yaşıyor. Bu insanların yüzde 84’ü kırsalda yaşıyor. Bu da kalkınmada önemli bir bariyer. Merkezi kalkınma sorunlarını, yoksulluğu çözmek istiyorsak, sağlık hizmetleri sunmak istiyorsak enerji erişimini sağlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

EYLEM PLANI

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ile Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan G-20’nin enerji bakanları, tarihte ilk kez bu yıl Türkiye’nin dönem başkanlığında İstanbul’da toplandı. Toplantının ilk günü olan dün “Sahraaltı Afrika’da Enerjiye Erişim” konferansı yapıldı. Bugün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve G-20 enerji bakanlarının katılımıyla küresel enerji politikaları ile küresel ısınma ve çevre sorunlarının ele alınması bekleniyor. Enerji Bakanı Alaboyun, “Sahraaltı Afrika’da Enerjiye Erişim” konulu konferansta Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığına başladığında amacının G-20 ülkelerinin G-20 dışındaki faaliyetlerini arttırmak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bizce G-20 muhteşem bir platform. En büyük enerji üretici ve tüketicilerini bir araya getirebiliyoruz. Bu bağlamda çabalarımız Sahraaltı Afrika’ya odaklandı. Burada enerji erişim sorunu en yoğun şekilde yaşanıyor. Çalışmalarımız sonucunda G-20 Enerji Erişim Eylem Planımızı ortaya çıkardık.”

Hürriyet

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.