1,9 milyon hektarlık alan meraya dönüştürüldü

1,9 milyon hektarlık alan meraya dönüştürüldü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hazine'ye ait 1,9 milyon hektar alanı meraya dönüştürdü.

Meraların kontrol altına alınarak korunması ve takip edilmesi amacıyla uygulamaya giren Mera Bilgi Sistemi'ne (MERBİS) de 5 milyon hektar mera alanı kaydedildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvancılığın ihtiyacı olan kaliteli kaba yem ihtiyacının en ucuz şekilde karşılanması, erozyonun önlenmesi ve havzaların geliştirilmesi amacıyla mera, yaylak ve kışlaklarla ilgili önemli çalışmaları hayata geçirdi. Birçok köy ve beldede mera tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları ile ıslah ve amenajman projesi uygulayan Bakanlık, meraların korunması ve verimliliğinin artırılması için toplam bin 32 adet ıslah ve amenajman projesini devreye soktu. Mera ıslah ve amenajman projesi uygulanmayan bölgelerde ise il otlatma planları hazırlanıyor.
 
Mera alanlarının artırılması için çalışmalarına hız veren Bakanlık, Mera Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar mera, yaylak ve kışlak olarak kullanılabilecek yaklaşık 1 milyon 900 bin hektarlık Hazine arazisine mera vasfı kazandırdı. Bakanlık, diğer taraftan mera alanlarının kontrol altına alınarak korunması ve takip edilmesi için de Mera Bilgi Sistemi'ni uygulamaya koydu.
 
Bu kapsamda 260 kullanıcı tarafından 166 bin 951 adet mera parseli, 213 bin 13 köy verisi, 430 adet tahsis amacı, 570 adet işgal bilgisi, 10 bin 610 adet tahsis kullanım hakkı ile tahdidi tamamlanmış toplam 5 milyon hektar meranın verisi sisteme kaydedildi. Böylece sistemde mera bilgileri, köy bilgileri, hayvan varlığı, kiralama bilgileri, tahsis amacı değişikliği, ıslah bilgileri, işgal bilgileri, göçer bilgileri, tahsis kullanım hakkı gibi veriler sorgulanabiliyor.
 
Ayrıca MERBİS sisteminde yer alan sayısal verilerin arazi yüzeyi, Google Earth ara yüzü kullanılarak uydu görüntüsü yardımıyla görülebiliyor. Sistem, arazi temeline dayanan tarımsal desteklemeler ile tarımsal üretim ve ürün planlamalarına altyapı da oluşturuyor.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.